Paylaşma duygusu doğuştan gelen bir özellik değildir. Çocuk bunu kazanabilmek için gereken gelişimsel olgunluk seviyesine gelmiş olmalıdır. İlkokul çağı, çocuktan paylaşma becerilerine sahip olmasını beklediğimiz bir zamandır.
Peki, paylaşma davranışı ilk başta nasıl gelişir? Çocuklar önce sahiplenmeyi, daha sonra da paylaşmayı öğrenirler. Çocuklar ilk kez, dünyalarının merkezi olan annelerini babalarıyla paylaşmayı öğrenirler. Daha sonra sosyalleşmenin başladığı 2-3 yaş döneminde ise paylaşma konusu iyice gündeme gelir. Dünyası anne olan bebek artık büyümeye başlar. Etrafı özgürce keşfedip çevreyi kontrol etmek ister. Çevredeki insanları, eşyaları sahiplenmek en büyük arzusu olur. O zamana kadar her şey ve herkes onun iken, artık başkalarına da bir miktar bir şeyler vermesi gerektiğini ve bunun ilişkilerde çok önemli bir yer tuttuğunu öğrenmesi gerekir.
Etrafındaki kişileri, çevreyi, tuvaletini kontrol etmeye çabalayan bu yaş çocukları hem güç kazanır hem de kaybetme kaygısı yaşamaya başlar. Paylaşmamayı tercih ettiğinde, çocuk aslında o oyuncağı geri alıp alamayacağına emin olamamaktadır. Zamanla, deneyimledikçe ve duyduğu kontrol etme ihtiyacını azaltmaya başladıkça paylaşmaya daha sıcak bakması beklenir. Çocuklar temel olarak gözlem, deneyim ve bilgilendirilme yoluyla paylaşmayı öğrenirler.
Ebeveynler çocuklarının paylaşma davranışını desteklemek için neler yapabilir? Öncelikle, asla zorlamamak ve kontrolün onda olduğunu çocuğa hissettirmek gerekir. Bunun için “Elindeki şekeri mi yoksa sakızı mı arkadaşına vermek istersin?” şeklindeki seçenek sunmalı sorulardan faydalanılabilir.
Oyuncağını elinden zorla almak, ceza vermek, tehdit etmek veya küsmek gibi davranışlar, çocuğun paylaşmaya olan öfkesini arttıracaktır. Aynı zamanda, çocuğa bir şeyleri nasıl ve ne zaman paylaşması gerektiğini de öğretmek son derece önemlidir. Mesela kendisi için özel bir oyuncağı paylaşmak zorunda değildir. Hangi oyunları paylaşmak ona iyi gelecek, hangilerini asla paylaşamaz önceden belirlenmelidir. Oyun parkına çıkarken paylaşabileceği oyuncakların bulunduğu kutudan bir oyuncak seçmesi istenebilir.
Etrafındaki yetişkinlerin paylaşım örnekleri göstermesi çocuk için çok önemli olacaktır. Çocuk, başkasına verdiği bir şeyin istediği zaman geri alınabileceğini ve paylaşıma dayalı güven ilişkisi oluşturulabileceğini öğrenmiş olur. Bunun için birbirinize bir şeyler alıp verdiğiniz oyunlardan faydalanabilirsiniz.